Kaybedilmiş İktidar Tekrar Kazanılabilir

İktidarsızlık Nedir?

Erkekte erektil bozukluk aynı zamanda erektil disfonksiyon, empotans, iktidarsızlık, sertleşme zorluğu olarak da adlandırılmaktadır ve “sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, yeterli bir ereksiyon sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürememe” olarak tanımlanmaktadır. Sertleşme bozukluğu, cinsel isteksizlik değildir. İktidarsız bir erkek orgazm ve baba olabilir.

Sertleşme bozukluğu tanısının konulabilmesi için, cinsel aktivitenin tamamlanması için sertleşmenin sürekli olarak sağlanamaması veya sürdürülememesi gerekmektedir.

 

İktidarsızlık üç türü vardır:

  1. Erektil bozukluğunun yaşam boyu tipinde erkekte vajinaya girişi için yeterli ereksiyon hiçbir zaman oluşmamıştır.
  2. Edinsel tipte ise bir dönem vajinaya giriş için yeterli ereksiyon oluşmaz, ancak daha sonra ereksiyon oluşabilir.
  3. Durumsal erektil işlev bozukluğunda ise belli durumlarda veya bazı partnerlerle ortaya çıkmaktadır.

 

Bazı erkeklerde sabah sertlikleri veya ön sevişme ya da mastürbasyon sırasında sertleşme olurken cinsel birleşmeye girecekleri zaman sertliklerini yitirirler. Bu sabah sertliği ve önsevisme sırasında sertleşmesi olan erkeklerin tedavi sürecinde şansları daha yüksektir. Çünkü bu durumlarda sorunun organik bir duruma bağlı olarak gelişme olasılığı çok düşüktür. Ayrıca edinsel tip ile karsılaştırıldığında yaşam boyu cinsel işlev bozukluğu daha az görülmekle birlikte tedaviye daha az yanıt vermektedir. Erektil bozukluğun görülme sıklığına ilişkin çeşitli değerler bulunmaktadır. Araştırmalara göre 40-70 yaş arasındaki erkeklerin %70’inde zaman zaman görülür.

 

İktidarsılzık Neden Olur?

Başarısız olma korkusu, stres, aşırı sigara alkol, cinsel anksiyete, öfke, toplumun ahlaki kurallarına bağlı olarak cinsel dürtülerin ifade edilememesi erkeklerde sertleşme bozukluklarına neden olan psikolojik faktörleri oluşturmaktadır.

Cinsel ilişkinin bir performans olarak algılanması sonucu başarılamaması veya başarılamayacağı düşüncesinden kaynaklanan anksiyete, anksiyetenin yarattığı dikkat yönelim değişikliği ve buna bağlı erkeğin katılımcılıktan iyice uzaklaşarak seyirci rolüne geçmesi bu bozukluğun nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Masters ve Johnson 40 yaşın üzerindeki erkeklerde peniste sertleşmeme korkusu olduğunu belirtmiştir ve araştırmacılar bu korkunun yaşla birlikte erkekliği kaybetme korkusu olduğunu öne sürmektedirler.

Kişinin gelişimsel sürecindeki yakınlaşabilmeyi engelleyen, yetersizlik ve güvensizlik duygularına yol açan, sevemeyen ve sevilmeyen biri olduğu hissi gelişmesine neden olan deneyimler gibi bazı faktörler erektil bozukluğun gelişmesine neden olabilmektedir.

Eşler arasındaki güçlükler, iletişim bozuklukları, duyguların paylaşılamaması gibi faktörler bozukluğun gelişmesinde yer alan diğer faktörleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra tekrarlayan erektil disfonksiyonlar kişinin performans kaygısını daha da arttırarak, cinsel yakınlaşmadan alınan haz ve uyarılmaya verilen yanıtın bozulmasına ve sorunun daha da şiddetlenmesine neden olabilmektedir.

Erektil bozukluğa yol açan tıbbi hastalılar arasında en iyi bilinen hastalık diyabettir. Ayrıca damar hastalıkları, endokrine ve nörolojik birçok hastalık da erektil bozukluğa neden olabilmektedir.

 

İktidarsızlığın Tedavisi

Sertleşme bozukluğunun tedavisi sorunun nedenine göre değişiklik gösterir. ilaç tedavisi, cinsel terapi, sigara ve alkol alımı sınırlandırılması, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, düzenli egzersizler, hormonal tedaviler ve cerrahi yöntemler olarak sıralanabilir.

Psikolojik nedenlere bağlı sertleşme sorununda cinsel terapi yüzde yüz başarı sağlamaktadır. Cinsel terapide sorunun nedenleri araştırılır, öncelikle partneri ile ilişkisine odaklanılır. Partnerini tatmin etmekle ilgili aşırı kaygıların giderilmesi, ilişkideki öfke, kızgınlık gibi olumsuz duyguların ortadan kalkması, yanlış cinsel bilgilerin düzeltilmesi, daha yakın ve romantik bir ilişkinin inşa edilmesi büyük oranda sorunu ortadan kaldırır. Sonrasında aşamalı olarak davranışçı yöntemler, aşk oyunları uygulanır. Ereksiyon olmadan erotik zevk, orgazm olmadan ereksiyon, elle veya oral uyarı ile orgazm, orgazm olmadan cinsel birleşme ve cinsel birleşme şeklinde devam eden süreç olası sorunu tetikleyici unsurları kontrol etmekle ilgili beceriler geliştirilerek tedavinin süreklilik kazanması sağlanır ve sonlandırılır.

Cinsel birleşme sağlıklı, mutlu ve doyumlu bir ilişki için çok önemlidir. Bu yüzden ertelemeden yardım alınmalı, beslenmeye ve düzenli spor yapmaya özen gösterilmelidir.

 

Feyzullah ALPMAN

Psikoterapist/Uzm. Klinik Psikolog

 

Kaynaklar:

  • İncesu, C., Klinik Psikiyatri Dergisi , Cinsel işlevler ve cinsel işlev bozuklukları, 2007.
  • Kaplan, H.S.: The New Sex Therapy: Active Treatment of Sexual Dysfunctions. New York, Brunner/Mazel, 1974.
  • Masters, W.H., Johnson, V.E.: Human Sexual Response. Boston, Little Brown Co, 1966.
  • Sadock, V. A. Normal insan cinselligi, cinsel islev ve cinsel kimlik bozuklukları. Kaplan ve Sadock’s Comprehensive Textbok of Psychiatry, 2007
  • Keçe, A.C., Cinselliğin Dayanılmaz Ağırlığı, 2006

 

 

Sizde Yorumunuzu Yazabilirsiniz


Kaybedilmiş İktidar Tekrar Kazanılabilir

Makalelerimiz